top of page
Ara
Editör

Üroflowmetri Sistemi Nedir?

Üroflowmetri testi kişinin zamana karşı idrar hacim ve akış grafiklerini ölçebilen bir işlemdir. Buradaki amaç kişinin idrar hızının sağlıklı bir kişide yapılan test standart değerlerinden ne kadar farklı olduğunu görebilmek ve yapılan idrar miktarından da yaklaşık bir mesane kapasitesi ölçebilmektir. Bu bize kişinin alt üriner sistemi sorunları hakkında bilgi verir.


Üroflowmetri Sistemleri Nasıl Ölçüm Yapar?


Üroflowmetri sistemlerinde kişi bir idrar kabına idrarını yapar ve farklı yöntemler ile hız ölçüm yapılır. Bu yöntemlerde en çok kullanılan metodlar dönen disk yöntemi, kapasitans tip ve ağırlık prensipli yük hücreleridir(loadcell). Loadcell tipi üroflowmetriler ise günümüzde en çok kullanılan tiplerdir.


Üroflowmetri Sistemi Nasıl Görünür?


Aşağıdaki görsel de konvansiyonel bir Üroflowmetri görüntülenmektedir.












Konvansiyonel Üroflowmetri Sistemlerinin bazı zorlukları;

Resimde görülen konvansiyonel üroflowmetri sisteminde ölçüm son derece ilkel bir yöntemle yapılmaktadır.

Bu yapıların esasını 1 adet yük hücresi, 1 adet beher ve ilgili yazılım oluşturur.

Yük hücresinin üzerine konulan beherin içerisine idrar akışı sağlanır. Buradaki asıl amaç beherin içerisinde biriken sıvının saniyedeki artış hızını hesaplamaktır.

Hasta, sağlık personelinin başla komutu ile idrarını yapmaya başlar ve tüm test hastane personeli nezaretinde yapılmaktadır.

Test esnasında, hastalar behere çarpabilmekte, idrar yere dökülebilmekte ve çoğu zaman beher içerisine gayrı ihtiyari dışkılama yapmaktadırlar.

Test bittikten sonra ise, hastane personeli beher içinde biriken idrarı musluğa dökmekte ve temizliğini sağlamaktadır.

Son derece ilkel ve nahoş bir yöntem değil mi?

Bu gün piyasadaki ürünlerin %90’ı bu tip konvansiyonel sistemlerden oluşmaktadır.

Sistemlerin en dolu versiyonları 19.500 TL ye satılabilmektedir.


Üroflowmetri Sistemlerini baştan dizayn ediyoruz.


Yapay zeka teknolojisi insanların yaşamına dahil olalı henüz 10 yıl bile olmadan çoğumuzun hayatında yerini bulmuş durumda. İş verimi açısından yaklaştığımızda, hiçbir insanın bir bilgisayar kadar verimli çalışamadığını görüyoruz.

Kısacası, insan elinin değdiği işlerde duyguların da oldukça ön planda. Bunu sağlık hizmetlerine indirgediğimizde, hastanelerimizde ki aşırı yoğunluğun hastane personeli üzerinde ne denli yıkıcı etkilere sahip olduğu başlı başına bir tez konusu olacaktır. Bu yıkıcı etkinin personel verimliliğini dramatik olarak düşürdüğü de su götürmez bir gerçek.

Öte yandan sağlık hizmetlerine yönelik artan talep sonucu artırılan personel sayısı ve gelişim için verimsiz olan hastane bina altyapıları devletimizin giderlerini de dramatik olarak artırmaktadır. Bu doğrultuda devlet bütçesinin doğru değerlendirilmesi için personel sayısını artırmak yerine yapay zeka teknolojisine başvurulmalıdır. Ek olarak var olan hastane binalarını en verimli biçimde değerlendirmek adına geliştirilecek Tıbbi Cihaz tasarımları da devletimizin tasarruf etmesini sağlayabilecektir.

Geliştirdiğimiz ürolfowmetri sistemi sıradan bir tuvalet olarak hizmet verebilecek ve barkod okunduğunda üroflowmetri sistemine dönüşebilecektir. Test esnasında kazara dışkılama yapıldığında ise bu bir problem olmaktan çıkacak ve dışkı sifonlanacaktır.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page